053 2032 136

Een kop koffie met … Piroschka Vriezekolk

De mensen achter SDO Support; wie zijn dat eigenlijk? Ze stellen zichzelf graag aan je voor. Regelmatig gaan we in gesprek met een medewerker of iemand die nauw betrokken is bij de organisatie. Deze keer zitten we aan de koffie met projectmedewerkster Piroschka Vriezekolk. Met koffie maak je haar niet blij, maar wel met een kop groene thee.

Ik kan me goed in de situatie van een ander verplaatsen

Sinds januari 2019 versterkt Piroschka het team van SDO Support. Ze is iemand die eerst even de kat uit de boom kijkt. Niet omdat ze verlegen is of de juiste woorden niet kan vinden, ze wil gewoon niet te snel oordelen of dingen automatisch invullen voor een ander. En dat is een fijne kwaliteit. Misschien is het ook wel de reden dat ze zo goed is in het ondersteunen van gemeenten en zorgaanbieders bij de uitvoering van de backoffice in het sociaal domein. “Ik vind het leuk om mensen die daar moeite mee hebben, wegwijs te maken. Wanneer je dagelijks met berichtenverkeer en facturatie bezig bent, dan weet je precies hoe alles zit. Maar voor mensen die pas komen kijken, zoals bijvoorbeeld startende zorgaanbieders of nieuwe medewerkers bij gemeenten, is het complexe materie. Ik kan me goed in de situatie van een ander verplaatsen en begrip opbrengen voor dingen die ze onbewust verkeerd uitvoeren. Ik luister naar hun kant van het verhaal, zodat ik weet waar een eventuele denkfout zit. Ook bij de uitvoering van de backoffice maak ik daar gebruik van. Je kunt bijvoorbeeld de nota van een zorgverlener vijf keer achter elkaar afwijzen omdat de kosten niet op de juiste manier gedeclareerd worden, maar dat helpt niet. Ik neem liever het initiatief om contact te zoeken en te kijken waarom het verkeerd gaat. Zo los je het probleem op en het zorgt ook nog eens voor een goede relatie.”

Als pionier de hele backoffice Wmo en Jeugdwet opgezet

Piroschka is zeer ervaren binnen het sociaal domein. Dat komt omdat ze al vroeg heeft gekozen voor deze specialisatie. Destijds is ze via een stage bij de rechtbank in Almelo in aanraking gekomen met het werken bij een overheidsinstelling, en dat smaakte naar meer. Bij de Hogeschool Utrecht heeft ze de hbo-opleiding Rechten gedaan, met als specialisatie bewindvoering. Ze vindt daardoor makkelijk haar weg binnen de wet- en regelgeving in het sociaal domein.
De afgelopen jaren heeft Piroschka bij diverse gemeenten in Twente gewerkt die samenwerken op het gebied van zorg en jeugdhulp onder de naam Samen 14. Ze is daar begonnen tijdens de transitie. “Aanvankelijk werkten we bij die gemeente met zijn tweeën, maar inmiddels werken er vijftien medewerkers. Daar heb ik als pionier de hele backoffice voor de Wmo en de Jeugdwet opgezet. Een pittige klus, maar ik heb daardoor wel ontzettend veel ervaring opgedaan. Doordat ik niet in dienst was bij een gemeente, maar werkte voor een detacheringsbureau, heb ik daarna ook andere gemeenten kunnen helpen met het opzetten of verder ontwikkelen van hun backoffice. Die ervaring kan ik nu goed inzetten voor SDO Support.”

Ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen

“Voor Samen 14 heb ik, samen met een collega, het hele administratieve proces op papier gezet. Gemeenten gebruiken dat nu als leidraad.” Maar als je denkt dat Piroschka alleen tot haar recht komt als ze achter haar pc tot over haar oren in het berichtenverkeer zit, dan heb je het mis! Ze vindt het namelijk ook leuk om contacten te leggen en netwerken te onderhouden. Waar ze ook veel plezier in heeft, is het overdragen van haar kennis. In de periode dat ze gedetacheerd was, werd ze bijvoorbeeld gevraagd voor het geven van een presentatie voor een grote groep zorgaanbieders over de administratieve processen rondom de Wmo en Jeugdwet. “Ik vind dat erg leuk om te doen. Op die manier kunnen ook anderen gebruik maken van de kennis die ik heb opgebouwd. Dat ik daarvoor werd gevraagd, was voor mij een bevestiging dat ik informatie op een goede manier over kan dragen.”

Inzicht geven in processen en in elkaars situatie zorgt voor begrip

“Het leuke van het werken bij SDO Support is dat ik mijn kennis met veel gemeenten kan delen. Doordat ik bij veel gemeenten gewerkt heb, is het voor mij makkelijk om snel tussen de verschillende gemeenten en hun vraagstukken te kunnen schakelen. Op dit moment hou ik me voornamelijk met de backoffice bezig. Vooral de rol als verbinder, van gemeente en zorgaanbieder, spreekt me erg aan. Ik breng graag mensen bij elkaar. Inzicht geven in processen en in elkaars situatie zorgt voor het begrip dat nodig is om samen verder te gaan. Dat is iets waar ik enorm veel voldoening uit haal.”
In haar vrije tijd kun je Piroschka tegenkomen op de tennis- of schaatsbaan. En af en toe bezoekt ze een musical. Maar eigenlijk wordt ze nog het meest blij van de ‘simpele’ dingen in het leven. “Mensen wensen zoveel, dat ze vergeten te genieten van wat ze hebben. Ik leef graag in het moment. Benut de kansen die je nu krijgt, morgen kan het weer anders zijn.”