053 2032 136

Een kop koffie met… Bea Maartens

De mensen achter SDO Support; wie zijn dat eigenlijk? Ze stellen zichzelf graag aan je voor. Regelmatig gaan we in gesprek met een medewerker of iemand die nauw betrokken is bij de organisatie. Deze keer is dat onderzoeksmedewerker kwaliteit Wmo en Jeugdwet Bea Maartens. Ze drinkt haar koffie zwart, maar haar koffie is pas écht compleet als er ook een koekje bij zit. Een kleine moeite, voor een groot plezier. We halen dus graag een pak koekjes voor haar in huis.

De perfecte eigenschappen voor het uitvoeren van huisbezoeken

Wanneer je zegt dat Bea inlevingsvermogen heeft, is dat eigenlijk een pleonasme, Bea en inlevingsvermogen zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden: Bea ís inlevingsvermogen. En dat is een eigenschap die je goed kunt gebruiken als onderzoeksmedewerker kwaliteit Wmo en Jeugdwet. “Voor de kwaliteitsonderzoeken die SDO Support uitvoert, ga ik op huisbezoek bij cliënten. De meeste mensen vinden het leuk dat ik langskom, maar je krijgt ook te maken met allerlei andere emoties. Heel begrijpelijk, mensen maken nu eenmaal van alles mee in hun leven. Ik vind het de kunst om niet te oordelen over hun emoties, maar in te voelen wat het met ze doet. Daardoor kan ik op een gepaste manier mensen benaderen en is het mij nog nooit overkomen dat het niet lukte om contact te maken met een cliënt.” Het helpt dat Bea graag met oude mensen omgaat, een aanzienlijk deel van de cliënten voor de huisbezoeken bestaat uit deze doelgroep. Als kind was het al vroeg duidelijk voor haar: ze wilde werken in de ouderenzorg. Het bleek haar inderdaad op het lijf geschreven. “Vooral de verhalen die deze mensen vaak weten te vertellen, vind ik geweldig!”

Geen dag zonder theater

Haar passie voor de doelgroep ouderen wordt gedeeld met een andere passie: het theater. Bea is opgegroeid in een gezin waar toneel, zang, dans en muziek een vast onderdeel van het dagelijkse leven waren. En ook nu nog gaat er geen dag voorbij dat Bea ermee bezig is. Ook hier komt haar inlevingsvermogen goed van pas, maar nu om zich in te leven in een personage. Het maakt haar niet uit of ze zelf speelt, een voorstelling regisseert of een stuk schrijft: als het maar theater is. Samen met haar man heeft ze sinds 2000 een eigen theaterbedrijf voor trainingen en entertainment: Alludens. Improvisatietheater maakt ook onderdeel uit van het veelzijdige aanbod, en het kan zomaar zijn dat je Bea bij een cursus op je werk tegenkomt als trainingsacteur.
Stilzitten is er voor Bea dus niet bij. Ondanks dat ze inmiddels een leeftijd bereikt heeft die ze als kind bestempeld zou hebben als ‘oud’, voelt ze zich zeker niet zo! Ze heeft inmiddels kleinkinderen, waar ze enorm van kan genieten, maar ze kan zich nu echt nog niet voorstellen dat ze ooit stopt met werken.

“Mensen hebben er zoveel behoefte aan om hun verhaal te vertellen”

Omdat Bea geen keuze wil maken tussen haar twee grote passies, heeft ze in haar werkzame leven hiervan altijd een combinatie gemaakt. Vandaar dat ze naast haar eigen bedrijf ook bij SDO Support aan het werk is, als onderzoeksmedewerker kwaliteit Wmo en Jeugdwet. Dat is natuurlijk wel wat anders dan haar werk in de ouderenzorg, maar ze vindt het minstens zo leuk. “Ik vind het fijn om bij de mensen thuis te komen en ik maak altijd wel iets bijzonders mee tijdens de huisbezoeken. Mensen hebben er zoveel behoefte aan om hun verhaal te vertellen. Binnen een mum van tijd weet je hun hele levensverhaal. En dat is soms niet mis. De kunst is om naar ze te luisteren, maar ondertussen het werk te doen waarvoor ik eigenlijk langskom. Meestal gaat dat prima, maar soms moet ik wel even tactisch zijn anders komt er niets van het verzamelen van informatie voor het kwaliteitsonderzoek terecht.”
“Bij het huisbezoek is het belangrijk om goed aan te geven waarvoor je komt. Wanneer je aangeeft dat je het echt voor de cliënt doet, en hun medewerking ervoor kan zorgen dat de zorg en ondersteuning geoptimaliseerd kan worden, vinden ze het altijd fijn dat ze gehoord worden en werken ze serieus mee aan het onderzoek. Dat komt ten goede aan de betrouwbaarheid van de resultaten van het onderzoek.”

Geen stilzitter

Bea is enthousiast over haar werk bij SDO Support: “Ik ben natuurlijk veel op pad, maar als ik op kantoor ben is het altijd gezellig en is iedereen enorm behulpzaam! Maar het is zeker niet zo dat ze zomaar alles van me overnemen, ze stimuleren me juist om het beste uit mezelf te halen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik al hindernissen heb genomen waarvan ik dacht dat ik ze nooit zou kunnen overwinnen.”
En net als je denkt alles van Bea te weten, begint haar telefoon een enorm lawaai te maken: een oproep voor een reanimatie! “O ja, dat doe ik dus ook nog …” En weg is ze. Nee, stilzitten is er inderdaad niet bij in haar leven.

Bericht geplaatst op 20 november 2018