053 2032 136

Een kop koffie met … Chantal Koop

De mensen achter SDO Support; wie zijn dat eigenlijk? Ze stellen zichzelf graag aan je voor. Regelmatig gaan we in gesprek met een medewerker of iemand die nauw betrokken is bij de organisatie. Deze keer zitten we aan de koffie met projectcoördinator Wmo/Jeugd: Chantal Koop. Ze is coördinator van de onderzoeken die SDO Support uitvoert. Onder het genot van een kop koffie met melk vertelt ze wat daar allemaal bij komt kijken.

De coördinator zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt

Net als alle medewerkers bij SDO Support, vertelt Chantal bevlogen over haar functie. Ze is de belangrijke spil bij de onderzoeken die SDO Support uitvoert en heeft er geen moeite mee om tien ballen tegelijk in de lucht te houden. Bij wijze van spreken dan. Als coördinator zorgt ze ervoor dat alles op rolletjes loopt. ”Er is van alles te regelen rondom een onderzoek. Nadat Tessa de wensen voor het onderzoek heeft besproken met de gemeente, kom ik in beeld. Samen met Tessa bekijk ik hoe het onderzoek eruit komt te zien, zodat ik weet wat ik allemaal moet regelen om ervoor te zorgen dat we de rapportage op tijd kunnen opleveren. Dat vraagt om een strak schema. Er is een planning nodig voor onze medewerkers, maar ook voor de cliënten die we gaan bezoeken. Ik kijk hoeveel huisbezoeken er nodig zijn en zorg dat ze door onze huisbezoekers worden ingepland. Ik check of de vragenlijst voldoet aan de wensen van de gemeente. Daarnaast regel ik het vervoer, en wanneer de reisafstand erg groot is en we meerdere dagen blijven, boek ik hotelovernachtingen. Tijdens het onderzoek hou ik in de gaten of de geplande bezoeken ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd en ik controleer of de onderzoeksgegevens juist zijn ingevoerd in het systeem. Kortom: ik hou de helicopterview over het onderzoek.”

Ik heb een sterke binding met de zorg

“Hoe ik bij SDO Support terecht ben gekomen? Via social media zag ik al weleens wat voorbijkomen en leek het me een leuke organisatie om bij te werken. Na het voltooien van mijn hbo-opleiding, heb ik ruim vijftien jaar in de zorg gewerkt, als begeleider bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Lange tijd op een vaste groep, maar later ook als ambulant begeleider. Daarnaast werk ik in het bedrijf van mijn man. Hij heeft een automatiseringsbedrijf. De combinatie tussen beide banen werd steeds lastiger, daarom wilde ik graag wat minder uren gaan werken in de ambulante zorg. Jammer genoeg kon dat niet op de plek waar ik zat. Toch wilde ik mijn werk in de zorg niet helemaal opgeven, ik voel me zo verbonden met dat werk! Bij SDO Support heb ik toch nog de feeling met de zorg, maar het geeft me daarnaast de mogelijkheid om mijn twee banen en mijn gezinsleven goed te kunnen combineren.” In de spaarzame vrije tijd die Chantal nog over heeft, houdt ze zichzelf in conditie door te handballen of gaat ze met haar camera op stap om foto’s te maken, alhoewel dat laatste door tijdgebrek er de laatste tijd niet echt meer van komt. Maar waar ze altijd tijd voor vrij zal maken, is het onderhouden van haar sociale contacten. “Dat is echt heel belangrijk voor me!”

De huisbezoeken voor begeleiding vragen om een flexibele instelling

“Voordat ik coördinator werd, heb ik eerst zelf huisbezoeken uitgevoerd voor de kwaliteitsonderzoeken huishoudelijke hulp en begeleiding. Het is leuk werk omdat je in korte tijd met veel mensen in contact komt, en allemaal hebben ze een eigen verhaal. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu in mijn nieuwe rol goed weet waar ik rekening mee moet houden om alles goed te laten verlopen. Het helpt ook dat ik opgeleid ben als Wmo-consulent. Daardoor weet ik niet alleen veel van de zorg, maar ook van de wet- en regelgeving van de Wmo. Nog steeds ga ik af en toe op huisbezoek voor de kwaliteitsonderzoeken voor begeleiding. Zo blijf ik contact houden met cliënten en blijf ik betrokken bij het werkveld. Het zijn interessante onderzoeken om te doen, omdat er echt de ruimte is om goed door te vragen bij cliënten. De groep mensen die begeleiding krijgt vanuit de Wmo is heel divers. Dat vraagt veel van je flexibiliteit.”

De afwisseling houdt me scherp

“Het leuke van het werk als coördinator is dat ik veel meekrijg van de resultaten van de onderzoeken. Dat komt ook doordat ik nauw samenwerk met de analist van de onderzoeken. Het is mooi om te zien dat bij vervolgonderzoeken een verdiepingsslag wordt gemaakt op basis van de aanbevelingen uit onze rapporten. Gemeenten vragen ons bijvoorbeeld om op een bepaalde kwaliteitsindicator extra in te zoomen. Zelf zijn we ook altijd aan het kijken of we nog verbeteringen kunnen doorvoeren in de onderzoeken of dat we dingen anders kunnen aanpakken. Zo zijn we bijvoorbeeld ook bij de Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking (AVVB) terecht gekomen. Dat bleek voor een van onze onderzoeken het beste meetinstrument te zijn. De AVVB meet op een andere manier dan we gewend waren, maar bleek ontzettend goed te werken. Het is prettig dat SDO Support open staat voor dat soort initiatieven. Dat ze altijd denken vanuit het oogpunt van de klant en hoe ze het beste aan hun vraag kunnen voldoen. Dat betekent voor mij dat ik bij elk onderzoek weer scherp moet zijn, omdat de eisen en uitvoering kunnen verschillen. Zo blijft mijn werk afwisselend en uitdagend!”

Bericht geplaatst op 15 mei 2019