053 2032 136

Uniek in Nederland: de Academie Sociaal Domein

Onze Academie Sociaal Domein richt zich specifiek op opleidingen voor het sociaal domein: dat is uniek in Nederland! In de praktijk doen wij veel kennis op. Deze kennis willen we graag optimaal benutten, zodat we samen met uw gemeente kunnen werken aan grip binnen het sociaal domein. We stellen onze kennis beschikbaar via de Academie Sociaal Domein. Want kennis hou je niet voor jezelf, kennis deel je!

Onze Academie Sociaal Domein richt zich specifiek op opleidingen voor het sociaal domein: dat is uniek in Nederland. De academie is in eerste instantie ontstaan om onze eigen medewerkers op te leiden en bij te scholen. Al snel merkten we dat ook buiten onze eigen organisatie behoefte is aan onze opleidingen.

Onze opleidingen sluiten precies aan op de dagelijkse praktijk. De docenten werken in het sociaal domein en weten dus goed waar je allemaal mee te maken krijgt op de werkvloer.

De voordelen van de Academie Sociaal Domein:
• les van deskundige docenten die zelf werken in het sociaal domein
• combinatie van theorie en praktijk
• maakt gebruik van best practices
• docenten zijn goed op de hoogte van trends en ontwikkelingen
• kleine opleidingsgroepen
• gunstige prijs-kwaliteitsverhouding

Onze opleidingen

Er zijn diverse opleidingen (ook maatwerk) mogelijk. Heeft uw gemeente specifieke wensen, bijvoorbeeld dat we de opleiding op uw werkplek geven of inzoomen op een specifiek onderwerp? Dat kan! Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden en maken een passende offerte voor u.

Op dit moment bieden we de volgende opleidingen aan:

* AVG in het sociaal domein

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) heeft vanaf 25 mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen. Er wordt veel gesproken over deze AVG, maar wat houdt dit nu precies in en wat is er dan veranderd? Veel gemeenten hebben inmiddels het beleid omtrent deze wet goed beschreven. Een onderdeel van deze wetgeving is echter ook de verantwoordelijkheid van organisaties (gemeenten) om haar medewerkers voldoende bewust te laten zijn van de uitwerking van deze wetgeving op de dagelijkse praktijk.

In deze opleiding leggen we de spelregels uit aan de hand van praktijkvoorbeelden in het sociaal domein. De herkenbare situaties die we gebruiken, zorgen voor bewustwording van de risico’s en door het verhalende element onthoud je het makkelijker: een bewezen effectieve leermethode. Denk je nu “wat zal dat een lange saaie dag worden”? Nee hoor! Onze docenten zijn prima in staat deze taaie stof levendig te behandelen!

Doelgroep: medewerkers van gemeenten die met persoonsgegevens werken
Aantal dagen: één dag
Locatie: Enschede
Datum: volgt
Kosten: € 235

* Het sociaal domein, wat is dat eigenlijk?

Het sociaal domein bestaat uit meerdere wetten en regels waardoor je soms het overzicht verliest. Door deze opleiding krijg je als ‘nieuwkomer’ handvaten om het overzicht te behouden en je eigen positie hierin goed helder te krijgen. We geven in deze kennismaking met het sociaal domein antwoord op vragen als:

  • Wat is het sociaal domein (wet- en regelgeving)?
  • Voor wie is het sociaal domein?
  • Met welke stakeholders heb je te maken in het sociaal domein?

Doelgroep: medewerkers die voor het eerst met het sociaal domein te maken krijgen
Aantal dagen: één dagdeel
Locatie: Enschede
Datum: volgt
Kosten: € 175

* Inzicht in cijfers, grip in het sociaal domein

Grip in het sociaal domein willen we allemaal, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Cijfers kunnen je daarbij helpen. In deze opleiding kijken we naar de verschillende datastromen die elke gemeente tot haar beschikking heeft. Welke basisgegevens zijn nodig om inzicht te krijgen in het uitgavenpatroon? Hoe start je de monitoring op? Wie heb je hierbij nodig? Wat heb je hierbij nodig en hoe kun je de verschillende gegevens (her)gebruiken en interpreteren? Aan het eind van de opleidingsdag weet jij het antwoord op deze vragen en kun je deze kennis toe gaan passen in de praktijk.

Wanneer je deze opleiding wilt volgen, is een goede kennis van Excel aan te raden.

Doelgroep: medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van monitoringsgegevens en sturingsinformatie. Zowel uitvoerende analisten als beleidsadviseurs
Aantal dagen: één dag
Locatie: Enschede
Datum: volgt
Kosten: € 295

* Medewerker backoffice sociaal domein (Wmo/Jeugdwet)

Tijdens de tweedaagse opleiding medewerker backoffice sociaal domein stomen we je volledig klaar om te werken in een backoffice Wmo/Jeugdwet. Je leert het hele proces kennen: van beschikking tot factuur. We besteden ook uitgebreid aandacht aan de landelijke afspraken op dit gebied. Een korte opsomming van wat er aan bod komt:

  • pgb’s bij de SVB
  • het CAK
  • het landelijke berichtenverkeer iWmo/iJW
  • het verwerken van privacygevoelige persoonsgegevens
  • de administratieve verwerking van toegewezen zorg
  • factuurcontrole en -verwerking

Doelgroep: medewerkers die voor het eerst op een backoffice Wmo/Jeugdwet gaan werken
Aantal dagen: twee dagen
Locatie: Enschede
Datum: volgt
Kosten: € 345

Aanmelden & vragen

U kunt zich aanmelden voor een opleiding door dit aanmeldingsformulier in te vullen en te mailen naar info@sdo-support.nl.

Heeft u vragen? Bel (T 053 203 21 36) of mail (info@sdo-support.nl) voor meer informatie of het bespreken van uw specifieke wensen. U kunt vragen naar Tessa Gilbers of Carlijn Metternich. We spreken graag met u!