053 2032 136

Een kop koffie met … Aldje van Helden

De mensen achter SDO Support: wie zijn dat eigenlijk? Ze stellen zichzelf graag aan je voor. Regelmatig gaan we in gesprek met een medewerker of iemand die nauw betrokken is bij de organisatie. Deze keer zitten we aan de koffie met onderzoeksmedewerker Aldje van Helden. Haar energieke uitstraling belooft een sprankelend interview, en die belofte lost ze dubbel en dwars in!

Een wederzijdse klik

Aldje is regelmatig op zoek naar nieuwe ervaringen en houdt van leuke ontmoetingen. Dit wetende is het niet verbazingwekkend dat ze zelf het initiatief heeft genomen om kennis te maken met SDO Support. “Het leek me een interessante organisatie om voor te werken, dus ben ik met Marcel in gesprek gegaan om te kijken of we wat voor elkaar konden betekenen.” De klik blijkt wederzijds: zo’n toegankelijk en leuk mens als Aldje past goed bij SDO Support! Dus start Aldje begin 2019 bij ons als onderzoeksmedewerker. Het grootste deel van haar werkzaamheden bestaat uit het plannen en uitvoeren van huisbezoeken voor de diverse kwaliteitsonderzoeken van SDO Support. Maar Aldje gaat ook mee naar gemeenten voor de voorbespreking van een onderzoek. Ze ervaart een grote betrokkenheid: “In het voortraject van een onderzoek wordt zorgvuldig met de diverse partijen overlegd hoe het onderzoek uitgevoerd gaat worden en op welke manier de vragenlijst wordt samengesteld. Voor iedereen is het belangrijk dat er een kloppend beeld naar voren komt uit de meting. Daarom kijken we bijvoorbeeld goed naar de opstelling van de vragen. Zijn ze goed te begrijpen en meet je met de vraag wel wat je te weten wilt komen?”

Van manager tot loopbaancoach

De loopbaan van Aldje is veelzijdig. Op zoek naar nieuwe prikkels slaat ze regelmatig een nieuwe weg in. Destijds is ze na de hbo-opleiding Toegepaste Huishoudwetenschappen (tegenwoordig Facility Management geheten) aan de slag als manager bij een thuiszorgorganisatie en vervolgens als procesmanager bij de NS. Beide pittige functies, waarin ze prima uit de voeten kon. Toch blijft er een drang naar het opdoen van nieuwe ervaringen. Ze besluit om zich bij de hogeschool Saxion te laten scholen tot loopbaancoach. Dat blijkt een goede keuze. Het contact met mensen en het begeleiden in een ontwikkelingsproces boeit haar uitermate. Na deze functie een tijd in loondienst gedaan te hebben, begint ze om onder de naam Heldenwerk haar eigen bedrijf. Dit biedt haar de ruimte om de begeleiding een meer persoonlijke invulling te geven. “Mijn rol is niet om iemand een kant op te sturen, maar juist om door het stellen van vragen te zorgen dat ze zelf ontdekken wat ze willen en waar hun kracht ligt. Ik ben meer het steuntje in de rug en kijk wat iemand nodig heeft om stappen te kunnen zetten.”

Het werk als onderzoeksmedewerker zorgt voor mooie ontmoetingen

De kwaliteit om goed te kunnen luisteren en de vaardigheid van het begeleiden van mensen zonder ze in een bepaalde richting te sturen, komen haar nu goed van pas als onderzoeksmedewerker. Het werk voldoet ook aan haar wens tot het regelmatig opdoen van nieuwe ervaringen. “Een huisbezoek kan een mooie ontmoeting opleveren. Ik kom met allerlei mensen in aanraking, mensen die ik anders nooit zou tegenkomen. Natuurlijk werk je tijdens het onderzoek met een strak format, zodat je de ervaringen van cliënten objectief kunt meten. Toch ontstaat er vaak wel even een kort persoonlijk gesprek, wat zowel voor mij als de cliënt een meerwaarde geeft aan het huisbezoek. Ik voel me ook bevoorrecht om achter zoveel voordeuren te mogen kijken, om even een inkijkje te mogen nemen in iemands leven. Het is bijzonder om te ervaren dat mensen zo open zijn.”

Vrijheid, ontdekken en doen

Vrijheid, ontdekken en doen! Dat zijn de kernwoorden in het leven van Aldje. Dat leverde haar onder andere een levenslange liefde voor dans op: tot haar vijftigste heeft ze aan moderne dans gedaan en nog steeds gaat ze graag naar dansvoorstellingen toe. Het bewegen op muziek kan ze nog steeds niet laten, maar dat gebeurt nu in een wat rustigere vorm, met Body Balance.
Daarnaast reist ze graag de wereld over. Op de fiets! Maar hoe ver kom je nou eigenlijk met een fiets? Heel ver, in het geval van Aldje: wie kan er haar nazeggen door China en Tibet gefietst te hebben? Of door Noord India en Peru? Het Andesgebergte en de Himalaya bedwongen hebben op twee wielen? “Reizen per fiets geeft een enorm gevoel van vrijheid.” Het maakte haar er ook bewust van dat niet iedereen het zo goed heeft als wij hier in Nederland. Zo kwam het dat Aldje en haar man tijdens een fietstocht in Cambodja op het idee komen om daar waterpompen te gaan plaatsen voor de arme bevolking rondom Siem Reap. Door gezond drinkwater geef je de mensen een goede basis; het voorkomt veel ziektes. Dat leidde in 2012 tot de Stichting Twentse Waterpompen Cambodja. Er zijn inmiddels meer mensen die dit een goed initiatief vinden, met als resultaat dat de man van Aldje elk jaar naar Cambodja gaat om minstens twintig nieuwe waterpompen te laten plaatsen.

Je merkt dat je echt gezien wordt als medewerker, en dat is zo belangrijk!

Aldje is blij dat ze gekozen heeft voor SDO Support: “Bijzonder vind ik onder andere de mix van leeftijden binnen de organisatie, dat geeft een prettige dynamiek. Sowieso vind ik SDO Support een fijn bedrijf om te werken: er is echt persoonlijke aandacht voor de medewerkers. Zo kregen we voor onze inzet tijdens de hete periode afgelopen zomer een cadeaubon voor een goede ijssalon hier in Enschede. Heel attent, maar belangrijker nog vond ik de persoonlijke boodschap die erbij was geschreven. Zo merk je dat je echt gezien wordt als medewerker, en dat is zo belangrijk! Maar ook collega’s onderling voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en denken met je mee. In een periode waarin ik druk was als mantelzorger, stond ik op het rooster om op pad te gaan voor een kwaliteitsonderzoek. Een collega keek me eens diep in de ogen en vroeg me of ik niet beter even een keer kon overslaan. Daar had ze helemaal gelijk in. Dat vind ik een tekenend voorbeeld binnen deze organisatie van betrokkenheid en zorg hebben voor elkaar!”