053 2032 136

Identiteitscrisis?

Onlangs was in het nieuws dat steeds meer mensen tegenwoordig hun naam wijzigen. Opvallend. Je naam wijzigen, dat doe je niet zomaar. Om een of andere reden vallen namen onder de categorie ‘eens gegeven, blijft gegeven’. Een naam is een belangrijk onderdeel van iemands identiteit. En je identiteit staat vast. Of toch niet?

Identiteit gaat over wie je bent, maar ook over waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. Sommige mensen zijn weinig beweeglijk, ze blijven wie ze zijn. Zo lijkt het althans, want zelfs deze standvastige types vertonen wel enige beweging. Gelukkig zijn de meeste mensen wat flexibeler en zijn ze in staat nieuwe ervaringen om te zetten in nieuwe meningen. Zo blijk je in vijf jaar toch meer veranderd te zijn dan je zelf in eerste instantie in de gaten had. Echter: verandering van je identiteit is niet alleen afhankelijk van hoe jij verandert, maar ook hoe de wereld en de context waarin je leeft veranderen. Zonder dat je het wilt, kan dus je identiteit al veranderen.

Zo is het ons ook vergaan. We voelen nog steeds de energie en drijfveren waarmee we gestart zijn met Wmo Support, maar zowel wijzelf als het sociaal domein zijn in de afgelopen jaren veranderd. En ineens zit je dan in een identiteitscrisis. Je hebt een naam waar je erg aan gehecht bent en waarmee je je identificeert, maar diezelfde naam wringt met hetgeen je inmiddels bent geworden. Dan kun je drie dingen doen: weer terug naar af, voor struisvogel spelen of … je naam veranderen.

Onze keuze lag voor de hand, wat niet wil zeggen dat het makkelijk was of heel natuurlijk aanvoelde. Zoiets heeft een proces nodig, een proces dat we samen met het hele team zijn aangegaan. Veel nieuwe namen hebben we geproefd, maar net zo hard weer uitgespuugd: hoe leuk ze ook bedacht waren, ze pasten voor geen kant bij onze identiteit. Die identiteit bleek uiteindelijk vooral tot uitdrukking te komen in het woord ‘support’. Eigenlijk was het daarna simpel: Wmo in onze naam dat dekte niet meer de lading van het terrein waarin we ons begeven, want ons werk beslaat het héle sociaal domein. En zo kwamen we dus uit op SDO Support. Met dezelfde toon als Wmo Support en slechts twee letters verschil, maar toch perfect passend bij onze identiteit. Dat voelde voor iedereen direct goed.

Blijkbaar is onze keuze voor SDO Support zo voor de hand liggend dat we er nauwelijks opmerkingen over krijgen. Het lijkt wel of iedereen om ons heen niet eens in de gaten heeft dat onze naam veranderd is. Blijkbaar past de nieuwe naam zo goed, dat het vanzelfsprekend is. Net alsof we ‘uit de kast zijn gekomen’ en iedereen verzucht “gelukkig zijn ze er eindelijk mee naar buiten gekomen, wij hadden het natuurlijk állang in de gaten” …

Bericht geplaatst op 16 augustus 2018