Leidt taakgericht werken tot administratieve lastenvermindering?
Steeds meer gemeenten kijken naar de taakgerichte uitvoeringsvariant binnen de Wmo en de Jeugdwet. Een van de voordelen die vaak genoemd wordt, is het verminderen van de administratieve lasten. Maar is dit ook daadwerkelijk zo?
Wat is taakgericht werken?
De kern van taakgericht werken is dat één of meerdere aanbieders een budget krijgen, gekoppeld aan een specifieke taak voor een specifieke doelgroep. De aanbieder kan, samen met de cliënt, invullen hoe de taak wordt uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de aanbieder meer ruimte heeft om maatwerk te bieden.
Financieel weet de gemeente beter waar zij aan toe is, omdat er vooraf een budget is bepaald. Er hoeft hierdoor niet meer op cliëntniveau verantwoording te worden afgelegd. Dit maakt dat meer focus komt te liggen op het resultaat in plaats van de uren en het aantal cliënten.
Minder administratieve lasten?
Doordat de focus meer op resultaat komt te liggen en het budget vooraf bekend is, kan taakgericht werken een administratieve lasten verlichting betekenen. Met de nadruk op kan. Het kan namelijk ook zorgen voor meer administratieve rompslomp.
Voor de gemeente zal een groot gedeelte van de administratie wegvallen. Zij heeft niet meer te maken met beschikkingen en declaraties op cliëntniveau. Aan de kant van de zorgaanbieder ligt dit wellicht anders. Hier moet sowieso geregistreerd worden wat van belang is voor de behandeling van de cliënt. Daarnaast zal zowel de gemeente als de aanbieder stuurinformatie nodig hebben voor bedrijfsdoeleinden. Ook moet gemeten worden of de resultaten worden behaald.
Om de administratieve lasten bij de zorgaanbieder in elk geval niet te verhogen, is het belangrijk om de resultaat-, en sturingsindicatoren aan te laten sluiten bij de gegevens die al geregistreerd worden. Wilt u daadwerkelijk de lasten verlichten? Laat de indicatoren dan niet alleen aansluiten op de geregistreerde gegevens. Kijk naar wat noodzakelijk is om te registreren om de kwaliteit van zorg te borgen en goede stuurinformatie te verkrijgen.
Kortom, wilt u administratieve lastenverlichting realiseren? Zowel voor u als gemeente als voor de aanbieders? Zorg dan dat u vooraf goed nadenkt over de informatie die essentieel is voor de resultaatbeoordeling en de stuurinformatie. Dan is de kans groot dat voor de gemeente en de aanbieder een (administratieve) last van de schouders valt.
Wilt u meer weten over deze dienstverlening? Wij helpen u graag om de essentiële indicatoren voor uw gemeente te ontdekken, zodat u de juiste informatie tot uw beschikking heeft. Neem gerust contact op voor meer informatie!