053 2032 136

Onderzoek kwaliteit en rechtmatigheid

Steeds meer gemeenten nemen preventieve maatregelen als het gaat om fraudebeheersing. ๐—ฃ๐—ฟ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ณ ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ helpt zware gevallen van misbruik in zorggelden te voorkomen en zorgt uiteindelijk voor een ๐—ธ๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ณ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ฏ๐—ผ๐—ฑ voor burgers. Rechtmatigheid wordt gekoppeld aan doelmatigheid, maar hoe bepaal je of de ingezette hulp en ondersteuning het doel treft?

Er zijn genoeg voorbeelden van aanbieders die het ontvangen geld uit de Wmo en de jeugdwet, heel duidelijk, niet rechtmatig besteden. Er is helaas ook een heel groot grijs gebied. Dit grijze gebied is niet alleen lastiger te duiden, maar ook te bewijzen. Veel gemeenten passen inmiddels het โ€œdeurbeleidโ€ aan, maar niet elke gemeente gaat op de korte termijn een nieuw inkooptraject aan. Wat doe je in de tussentijd?

SDO Support helpt inmiddels meerdere gemeenten in het onderzoek naar (on)rechtmatigheid.
Dit doen we vooral op de volgende onderdelen:

  • Onderzoek naar doeltreffendheid ingezette zorg en ondersteuning (schouwing zorg en/of ondersteuningsplannen, ervaringsonderzoeken onder
    gebruikers, invulling gemeentelijke kwaliteitseisen door zorgaanbieders)
  • Declaratiegedrag